Toimitusosoite
Finland
Finland
De invloed van snus op je tanden

Gebruik van
pruimtabak - Waarin
verschillen Pruim, Snus
en Nicopods?

Priem is een ander woord voor de traditionele pruimtabak. Het behoort tot de niet voor roken bestemde tabaksproducten zoals snus, skruf en nicopods.


De ingrediënten zijn hoofdzakelijk nicotine en tabak, die wordt vermengd met additieven, zoals smaakstoffen. Deze zorgen voor verschillende smaken. Het stimulerende middel is wijdverspreid over de hele wereld.


Snus, ook een vorm van rookloze tabak, is alleen in Zweden verkrijgbaar. De andere lidstaten van de EU hebben de verkoop en aankoop van het product streng verboden.


Snus bestaat in wezen uit fijngemalen tabak, die wordt vermengd met water, zout, aroma's en bevochtigingsmiddelen. Dit product bevat ook nicotine. De sterkte van de nicotine is echter vergelijkbaar met die van drie sigaretten.


Skruf, is de Duitse soort pruimtabak. Het product is ook bekend onder de naam Nicopods of Nicotinezakjes. Er zit echter geen tabak in dit product. Dit is een nieuwe fabricagemethode.


Ze bestaan uit water, zout, aroma's en nicotine. De vezels in Nicopods zijn meestal plantaardige vezels, die bijvoorbeeld van eucalyptus kunnen zijn. Van deze vezels wordt gezegd dat zij door hun consistentie lijken op een conventioneel tabaksmengsel.


Het nicotinegehalte kan variëren. Ook hier zijn er verschillende smaken zoals citrus, kers, pepermunt of koffie. De zakjes met het mengsel zijn vaak van hetzelfde materiaal gemaakt als theezakjes.


Alle drie de producten zijn verkrijgbaar in zakjes. De zakjes van Priem (pruimtabak) en Snus zijn bruinachtig, terwijl de zakjes van de nicotinezakjes wit zijn. Het voordeel hiervan is dat het geen geel-bruine verkleuring van de tanden veroorzaakt. Daarom is een andere naam All White. Maar alle drie de producten verschillen zowel in hun toepassing als in de beschikbare vorm.


Priem, de pruimtabak die bestaat uit grof bewerkte tabaksbladeren, wordt gedrenkt in sauzen van aroma's. Vervolgens wordt het tot staven of strengen geperst.


Wat de toepassing betreft, zijn er verschillende technieken om van pruimtabak te genieten. Het is belangrijk op te merken dat, welke techniek ook wordt gebruikt, het geproduceerde sap niet in de mond mag worden ingeslikt.


In de regel wordt het uitgespuugd. Als beginner moet u langzaam het bedrag benaderen dat voor u persoonlijk geschikt is. Er zijn immers verschillende hoeveelheden nicotine, afhankelijk van de soort die u wilt gebruiken.


Maar omdat het nicotinegehalte in sommige soorten erg hoog kan zijn, moet de beginner deze in het begin niet nemen. Het is beter een soort met minder nicotine te gebruiken, zodat er geen nicotine flash optreedt. Dit kan misselijkheid, overgeven, duizeligheid en ook hoofdpijn veroorzaken.


De pruimtabak zakjes komen in kleine doses. Van daaruit wordt met de vingers een klein stukje genomen en in de mond gestopt. Het wordt dan gekauwd. Daarom wordt hij in de wangzak van de mond geplaatst.


Als de smaak vervaagt, wordt het stuk nogmaals korte tijd gekauwd en dan in de wangzak laten rusten.


Bij dit proces komt de nicotine vrij, die eerst via de slijmvliezen van de mond wordt opgenomen. Het wordt dan doorgegeven in het lichaam.


Wanneer het de hersenen bereikt, heeft het ofwel een kalmerend ofwel een stimulerend effect. Dit hangt af van de dosis die wordt ingenomen en hoe lang het stuk in de mond wordt gehouden.


Fabrikanten verkopen de producten met verschillende hoeveelheden nicotine. Voor beginners is het product met weinig nicotine dus geschikter en voor gevorderden het product met een hoger nicotinegehalte.


Een andere factor die verband houdt met de hoeveelheid nicotine is het effect dat men wil bereiken.


Het is belangrijk op te merken dat zwangere vrouwen en mensen met ernstigere gezondheidsproblemen geen van deze producten mogen consumeren. Dit brengt het kind immers in gevaar en kan de ziekten verergeren.

Uudet tuotteet