Skicka till
Sweden
Sweden
Beställ Mån-Fre före 14CET: Skickar idag!!
Is snus legaal of illegaal?

Is snus legaal
of illegaal?

Snus wordt door sommige mensen echt als een drugs gezien. Dit is een beetje een rare opvatting, het is namelijk niets meer dan een product voor het nuttigen van nicotine.


Ondanks het feit dat het niet echt aan te merken is als een drug zijn er veel landen in Europa waar snus illegaal is gemaakt. Zo is snus verboden in nagenoeg heel de EU.


Waarom is snus verboden? En is het nog wel mogelijk om snus legaal in Nederland te kopen?


Dat zijn precies de vragen die wij in dit artikel zullen beantwoorden, lees dus snel verder!

Waarom is snus verboden in de EU?

Laten we beginnen met de vraag die iedereen zichzelf stelt: waarom is het niet legaal om snus te kopen/verkopen aan de EU? Wat zijn nu echt de redenen dat snus verboden is in de EU?


Het is een lang verhaal over een marketing van een Amerikaans rookloos tabaksproduct tegen de jeugd in het begin van de jaren '90 in het Verenigd Koninkrijk. Schotland protesteerde en zorgde ervoor dat de Europese Unie snus in 1992 in alle lidstaten volledig verbood.


Toen Zweden in 1995 het lidmaatschap aanvroeg, drongen ze aan op een permanente uitzondering op het snusverbod voor Zweden. Aangezien de uitzondering permanent is en in het toetredingsverdrag van de EU is vastgelegd, is er geen mogelijkheid dat hier verandering in komt.


Tenzij 100 % van alle EU-leden, inclusief Zweden, voor een verandering stemmen.

Snus legaal in Nederland in de toekomst?

Goed, het is dus zo dat snus verboden is in Nederland. Maar zit er dan niet een mogelijke ongedaan making aan te komen voor de andere landen in Europa?


Het Europees Hof van Justitie heeft op 22 november besloten het verbod op de rookvrije tabak snus in de Europese Unie niet ongedaan te maken. Het arrest laat zien dat de motivatie hiervoor ligt op het gebied van de volksgezondheid.


In januari vorig jaar ging de New Nicotine Alliance (NNA) in beroep tegen het EU-verbod van 1992 op de rookloze tabak snus. Snus is tabak in poedervorm, vaak verkocht in voorverpakte zakjes ter grootte van een wijsvinger, die je op de bovenlip kunt leggen.


Het wordt soms verward met snuiftabak, deze is wel weer legaal. Snus heeft wel degelijk gezondheidsrisico's met zich meegebracht en kan ook leiden tot nicotineverslaving, maar het vermindert het risico op longziekten.


Het is dan ook raar om te zien dat deze minder schadelijke variant wel verboden is, en dat de sigaretten niet verboden zijn.


Gelukkig is er een alternatief om snus legaal in Nederland te kopen. Dit is door te kiezen voor de snus die helemaal geen tabak bevat.


Aangezien deze producten niet onder de tabakswet vallen kunnen deze wel gewoon legaal gekocht worden in de andere landen in Europa. Wil je meer leren over het gebruik van deze vorm van snus of zoek je zelf jouw eerste potje? Blijf dan even hangen hier op de site, hier kan je namelijk nog veel meer handige info vinden!