Spedizione a
Italy
Italy
De invloed van snus op je tanden

De invloed van
snus op je tanden

Nagenoeg iedereen weet dat je van het roken van sigaretten last kunt krijgen van gele tanden. Door de stoffen in de sigaret zal er een geel laagje over je tanden heen komen.


Om dit te voorkomen zijn er steeds meer mensen die kiezen voor alternatieven om hun dagelijkse hoeveelheid nicotine binnen te krijgen. Eén van de producten die we de laatste tijd steeds vaker terugzien bij de rokers is het gebruik van snus.


Deze rookvrije nicotineproducten maken het mogelijk om jouw tanden te beschermen. Is snus slecht voor je tanden? Heeft snus invloed op het tandvlees? Tijd om hier wat dieper op in te gaan!

New in Store

Is snus slecht voor je tandvlees?

Een van de bekendste waarschuwingen op tabak producten is: "Dit product kan tandvleesaandoeningen en tandverlies veroorzaken. Deze waarschuwing heeft echter geen wetenschappelijke basis.


Uit een onderzoek uit Zweden blijkt dat het gebruik van snus niet in verband kan worden gebracht met tandvleesaandoeningen. Een studie uit 2012 van dezelfde onderzoeksgroep concludeerde dat "het gebruik van snus het risico op tandcariës (gaatjes) niet verhoogt".


Dit laatste onderzoek was gebaseerd op 1.500 inwoners van Jönköping, Zweden, die in 1983, 1993 en 2003 een gedetailleerd tandheelkundig onderzoek ondergingen.


Hoofdauteur Anders Hugoson en collega's hadden teams van tandartsen in dienst die het aantal tanden, speekselfactoren, mondhygiëne en gaatjes observeerden.


Een belangrijke indicator van gaatjes is het aantal tandoppervlakken dat vergaan is of al gevuld is met zilver of ander materiaal (afgekort DFS). Een lagere DFS betekent gezondere tanden.


Waarom zouden snus en vochtig snuiftabak beschermend kunnen zijn tegen gaatjes? Geen van beide producten heeft toegevoegde suiker en beide producten stimuleren waarschijnlijk de speekselproductie.


Dit is over het algemeen wat zorgt voor een betere bescherming tegen gaatjes. Bovendien hebben rookvrije producten de neiging om een alkalische pH-waarde te hebben.


Dit houdt ook wel in dat deze ervoor zorgen dat er minder snel bacteriën op de tanden zullen achterblijven.

Is snus slecht voor je tanden?

Snus en andere rookvrije nicotine producten bieden bescherming tegen gaatjes. Het gebruik van snus zal dus niet zorgen voor gaatjes in je tanden. Maar hoe zit het dan met je tandvlees?


Maakt snus je tandvlees bleek, net zoals bij sigaretten? Dit zou kunnen, echter is hier nog niet zo heel veel onderzoek naar gedaan. We weten dat nicotine ervoor kan zorgen dat het tandvlees wat bleker van kleur wordt.
Echt schadelijk is dit niet, echter moet je wel oppassen dat deze bleke kleur mogelijke ontstekingen niet verdoezeld. Waarschijnlijk hoef je je nergens zorgen over te maken, wanneer je namelijk goed poetst zal je al jouw tandvlees in een optimale staat kunnen behouden.


Mondhygiëne kan met name aan worden getast bij het nuttigen van normale tabak. Nu onze snus geen tabak bevat zal je je hier geen zorgen over hoeven te maken.


Door te kiezen voor tabak snus kan je jouw tanden een stuk witter houden dan bij het gebruik van normale sigaretten. Zoiets als ‘snus tanden’ of ‘snus tandvlees’ bestaat dus eigenlijk niet.