Shipping To
Ireland
Ireland
De invloed van snus op je tanden

Het effect en de bijwerkingen van snus

Snus wordt de laatste tijd steeds vaker gebruikt in ons land. Misschien ken je het wel, snus is een soort tabak die je kunt nuttigen om aan jouw nicotine inname te komen.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken is snus niet aan te merken als een drug. Door deze onduidelijkheid bestaan er een hoop mythes en fabeltjes over het snus effect.


Wij laten je in dit artikel alles zien over de effecten en bijwerkingen van het gebruik van snus.

New in Store

Het snus effect vs. normale sigaretten

Het proces van het verhitten van gemalen snus tabak onder het verbrandingspunt heet pasteurisatie, dit is wat snus onderscheidt van andere soorten tabak.
Bij de meeste vormen van tabak worden de bladeren gedroogd om hun natuurlijke smaak naar boven te halen. deze tabak leidt tot fermentatie waarbij de stikstofmicroben van de plant versmelten met zuurstofionen in de lucht.
Fermentatie brengt natuurlijk voorkomende ammoniak in de tabak naar boven, waardoor de zuurtegraad toeneemt en het lichaam efficiënter nicotine kan opnemen. Omdat het gepasteuriseerd is, heeft snus tabak minder ammoniak.


Snus gebruikers moeten meer geduld hebben om de nicotine, het zogeheten snus effect binnen te krijgen. Dat is de ruil voor het verwijderen van een reinigingsmiddel uit jouw tabak.


Een portie snus van 2 gram zorgt voor het snus gevoel van 15 nanogram aan nicotine (een miljardste van een gram) binnen 30 minuten.


Een sigaret levert daarentegen ongeveer 23 nanogram per milliliter nicotine in de eerste vijf minuten, maar na 30 minuten is het nicotinegehalte in het lichaam vergelijkbaar tussen de twee producten.


Het snus gevoel duurt dus wat langer voordat het werkt, maar is vergelijkbaar met het effect van de sigaret.

De effecten van nicotine

Hierboven heb je al kunnen zien dat de snus voornamelijk gebruikt wordt door mensen die graag nicotine binnen krijgen. Wanneer een persoon sigarettenrook inademt of een snus product gebruikt, wordt de nicotine snel geabsorbeerd in het bloed en begint het binnen 10 seconden met het beïnvloeden van de hersenen.De nicotine zet een aantal chemische reacties op gang die kunnen zorgen voor een tijdelijk gevoel van ontspanning en concentratie. Maar deze effecten zijn van korte duur en verdwijnen binnen enkele minuten.Deze chemische reacties komen door het vrijkomen van catecholamines zoals adrenaline, het "vecht- of vlucht"-hormoon. Op lichamelijk niveau verhoogt adrenaline de hartslag en de bloeddruk.Wanneer dit gebeurt kunnen rokers een snelle, oppervlakkige ademhaling krijgen. Bij mensen die kiezen voor snus is dit minder snel aan de orde, hier zit namelijk geen tabak in.Nicotine remt ook de eetlust en kan bijdragen aan gewichtsverlies.


- Hoe lang blijft Nicotine in het lichaam zitten ? Nicotine (in de vorm van een sigaret of snus zakje) wordt meestal geabsorbeerd in het lichaam via de longen of via de membranen in de mond en keel.Het kan ook worden geabsorbeerd in het maag-darmkanaal (via pruimtabak, nicotinekom en tabletten) of via huid wanneer je een een nicotinepleister gebruikt. Nicotine wordt voornamelijk afgebroken in de lever en het wordt uitgescheiden via de urine.Hoe lang het in je systeem blijft hangt af van verschillende factoren, waaronder je leeftijd, gewicht, product, gebruiksfrequentie, hydratatie en lichaamsbeweging.

Is het slechter dan de sigaret?

In het verslag "A Role for Smokeless Tobacco" bespreekt het ACSH over het gebruik van snus voor het stoppen met roken. De strategieën van de autoriteiten zijn vaak gebaseerd op een intolerante houding tegenover alle soorten tabaksproducten.


In dit verslag wordt de snus tabak vergeleken met Harm Reduction. Dit is ook wel gebaseerd op de constatering dat de meeste rookloze tabaksproducten, zoals Zweedse snus, aanzienlijk minder schadelijk zijn dan sigaretten.
Daarom is het voor rokers beter om sigaretten te vervangen door andere, minder gevaarlijke producten. De reden dat het minder slecht is, is het feit dat je geen rook meer binnen hoeft te krijgen.


Het is nu eenmaal een product wat je alleen maar in je mond hoeft te leggen, er komt geen aansteker aan te pas. Hierdoor krijg je alle slechte chemische stoffen die vrijkomen bij de verbranding niet meer binnen, met als gevolg dat het risico op onder andere longkanker zal afnemen.

Snus ervaringen

Veel mensen zijn erg blij met het gebruik van snus. Zij kunnen namelijk door het gebruik van snus hun nicotine binnen krijgen, zonder dat zij een sigaret hoeven op te steken.
De snus gevolgen voor de gezondheid blijken een stuk minder te zijn dan de gevolgen van het normale roken, dit maak het dan ook echt tot een minder schadelijk alternatief.
Door te overstap te maken op snus zijn veel mensen al in staat geweest om hun sigarettenverslaving te doorbreken. Het gebruik van snus zorgt voor een vergelijkbaar gevoel met de sigaret, de nicotine blijft immers dezelfde werking hebben.


De voornaamste voordelen die naar voren komen is dat het gebruik van snus makkelijk en voordelig is. Je bent in verhouding veel minder geld kwijt dan aan sigaretten om hetzelfde gevoel te krijgen, dit vinden mensen wel zo prettig.


Daarnaast is het een stuk eenvoudiger om het product te nuttigen, het enige wat je hoeft te doen is de snus in je mond te doen om het snus effect te ondervinden.


Neem snel een kijkje op de site voor het grootste aanbod aan snus producten, zo kan ook jij het snus gevoel zelf ervaren.


Dit maakt het een stuk eenvoudiger om zelf ook de overstap te maken richting deze nieuwe vorm van nicotine.