This site contains information about products containing nicotine, intended for people over 18 years of age and current tobacco or nicotine users. For visits and purchases on the website you must be 18 years or older.
18
Under 18 years
No Nicotine
Pruimtabak, ook wel mondtabak of priem genoemd, is een stimulerend middel. Net als snus, nicotinezakjes en snuif behoort dit product tot de tabaksproducten die als rookloos worden beschouwd.
Pruimtabak is wereldwijd wijdverbreid en in bijna elk land legaal.
Dit product was al heel lang geleden zeer populair. Pruimtabak werd naar Europa gebracht door Christoffel Columbus, die tijdens zijn reis indianen ontdekte die op tabaksbolletjes pruimden.
Het was vooral populair onder zeelui, omdat roken op houten zeilschepen niet was toegestaan.
Pruimtabak was dus het alternatief om het snelle brandgevaar op de schepen tegen te gaan en toch iemands verlangen naar nicotine te kunnen stillen.
Pruimtabak bestaat hoofdzakelijk uit sterke ruwe tabak die nicotine bevat.
De tabaksbladeren, die vers van de tabaksplant moeten worden geoogst, worden vervolgens gedurende verschillende perioden opgeslagen, aan de lucht gedroogd of boven hardhouten vuren gehangen.
Dit proces dient om de verschillende smaken te behouden. Daardoor moeten ze rijpen en daarom moeten ze weer lange tijd luchtdicht worden bewaard.
Om aan het einde van dit proces verschillende smaken te verkrijgen, worden de bladeren geweekt in verschillende smaakstoffen, zoals munt, citroen of honing.
Om van de pruimtabak te genieten, wordt hij in repen geperst of in strengen gemaakt. Deze zijn verpakt in zakjes, die vaak van hetzelfde materiaal zijn gemaakt als theezakjes en een bruinachtige kleur hebben.
Dit zakje wordt in de mond gestopt en gekauwd. Het wordt dan in de wangzak van de mond geplaatst.
Het blijft daar tot de smaak vervaagt. Als dit het geval is, wordt het stuk opnieuw gekauwd. Het sap dat in de mond ontstaat, moet niet worden doorgeslikt, maar uitgespuwd.
Wanneer het stukje pruimtabak in de mond wordt gestopt, gekauwd en vervolgens in de wangzak wordt gestopt, komt de nicotine vrij.
Het zout in het product houdt de pH-waarde in de mond op peil. Hierdoor wordt de nicotine in de tabak nog beter geabsorbeerd. Naast de nicotine komt ook het aroma vrij.
Nicotine wordt geabsorbeerd via de slijmvliezen van de mond. Van daaruit bereikt het eerst het bloed en dan de hersenen.
Eenmaal in de hersenen, werkt het in op het beloningscentrum, waardoor de gebruiker een aangenaam gevoel krijgt.
Nicotine kan een kalmerend en stimulerend effect hebben. Wanneer het eerste effect optreedt, komt dat doordat dopamine wordt afgescheiden, wat een signaalstof voor de hersenen is.
Het resultaat is dat de gebruiker zich zowel tevreden als ontspannen voelt.
Indien het tweede geval zich voordoet, d.w.z. het stimulerende effect, is de reden een verhoogd nicotinegehalte. Het effect zou vergelijkbaar zijn met een sterke high.
Dit gebeurt in slechts enkele seconden. Het hoge nicotinegehalte is verantwoordelijk voor het vrijkomen van adrenaline in het lichaam.
Tijdens dit proces nemen de polsslag en de hoge bloeddruk toe. Tegelijkertijd vermindert echter het gevoel van stress.
De consument voelt zich dus ofwel klaarwakker en geconcentreerd, ofwel kalm en ontspannen wanneer hij pruimtabak neemt.
Als pruimtabak voor de eerste keer wordt geconsumeerd, moet de beginner het product langzaam uitproberen.
Nicotine kan immers niet alleen de positieve effecten, zoals ontspanning en opgetogenheid, teweegbrengen, maar ook de negatieve de eerste paar keer dat het wordt ingenomen.
Er ontstaat een zogenaamde nicotine flash, die misselijkheid, overgeven, duizeligheid en hoofdpijn kan veroorzaken.
Na een betrekkelijk korte tijd kan de gebruiker zelf bepalen welk effect hij wil bereiken.
Deze hangen af van hoe lang de pruimtabak in de mond wordt gehouden en van hoe hoog het nicotinegehalte in het desbetreffende product is.
De verhouding hangt af van het merk pruimtabak. Er zijn er met hoge, gemiddelde en lage doses.
In de regel is het bekend dat een hoge dosis nicotine de consument oppept en een lagere hoeveelheid een ontspannend effect heeft.
Samengevat hangt het effect af van de hoeveelheid nicotinedosis, de frequentie van inname, de grootte van de portie en hoe lang de pruimtabak in de mond wordt gehouden.
Bovendien moet worden opgemerkt dat als verschillende mensen dezelfde hoeveelheid van de werkzame bestanddelen innemen, het product toch verschillende effecten zal hebben.
Dat komt omdat iedereen een andere biologie en chemie heeft.
Het gebruik van tabak voor oraal gebruik moet echter in sommige gevallen worden vermeden. Dit geldt tijdens de zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding.
Het inslikken van de schadelijke stoffen kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij foetussen en kinderen.
Bovendien moeten ook mensen met gezondheidsproblemen afzien van pruimtabak. De stoffen kunnen de desbetreffende ziekte verergeren.
Pruimtabak, snus, skruf en ook nicopods hebben bijna dezelfde effecten. Zij verschillen alleen in productie, verpakking en gebruik.