Shipping To
Denmark
Denmark
Het verschil tussen kauwtabak en snus

Het verschil tussen kauwtabak en snus

Kauwtabak is tabak die je in je mond stopt om op te kauwen of te pruimen. Daarom heet het ook wel pruimtabak.


Dat is direct al een verschil met snus, want daar kauw je niet op, maar plak je onder je bovenlip. Bij snus haal je het na een tijdje weer uit je mond en pruimtabak spuug je uit.

Verschil in opbouw van kauwtabak en snus

Beide vormen bestaan uit rookloze tabak, waarbij er wel een verschil is in bestanddelen. Bij snus is er bijvoorbeeld sprake van de toevoeging van zout en natriumcarbonaat dat is bij kauwtabak niet het geval.

New in Store

Geur- en smaakstoffe

Geur- en smaakstoffen zijn zowel toe te voegen aan pruimtabak als aan snus. Zo is kauwtabak met smaakjes als honing en drop verkrijgbaar net als met een krentensmaak. Snus is eveneens in uiteenlopende smaakjes te koop, waarbij er aroma’s zijn toegevoegd, zoals mint, appel en bessen.

Bewerking van kauwtabak en snus

De bewerking van kauwtabak en snus kent verschillen. Zo is er bij pruimtabak sprake van het strippen van ruwe tabaksbladeren om de nerf uit het blad te halen. Daarna vindt het snijproces plaats en is het mogelijk om er een sausje en smaakje aan toe te voegen.


Bij de originele Zweedse snus is er sprake van fijngemalen en gestoomd tabak met de toevoeging van zout voor een optimale smaakbeleving. Snus is te zien als tabakssoort in een vochtige poedervorm.

Gebruik kauwtabak en snus

Kauwtabak gebruik je door een plukje van de tabak te nemen en deze in je mond te stoppen om op te kauwen. Het kauwen noemt men pruimen, omdat het plukje tabak pruim heet.


De kauwtabak is na gebruik uit te spugen en daarvoor is een kwispedoor te gebruiken. Dat is een bakje dat daar speciaal voor is gemaakt.


Snus gebruik je door een nicotinezakje onder je bovenlip te stoppen en daar kauw je dus niet op.

Wat gebeurt er als je kauwtabak gebruikt

Bij het pruimen van kauwtabak komt er speeksel vrij en bestaat de kans dat er veel kwijl loskomt. Dat heeft te maken met oliën die ontstaan als reactie op speekselcontact. Er komt verder tijdens het kauwen nicotine vrij dat in je lichaam terechtkomt.

Wat gebeurt er als je snus gebruikt

Bij het gebruik van snus komt de nicotine rechtstreeks in je bloedbaan terecht en merk je daarvan de effecten in je lichaam. Er is ook nicotinevrije snus verkrijgbaar, waarbij het vooral om de smaaksensatie gaat die je ervaart.

Verschil in populariteit

Pruimtabak of kauwtabak is veel minder populair in vergelijking met het gebruik van snus. Pruimtabak is te zien als een van de oudste vormen van het consumeren van tabak en stamt al uit de tijd van de indianen in Amerika.


In de twintigste eeuw is pruimtabak enorm populair geweest onder honkbalspelers, zoals snus nu onder meer populair is onder voetbalspelers met als uitgangspunt dat je er fysiek en geestelijk een boost van krijgt. Kauwtabak zie je haast nergens meer, maar snus is meer en meer in opkomst onder jongeren en ouderen. Dat komt onder meer omdat het rookvrije tabak betreft.


Snus is ook in vele verschillende vormen beschikbaar: zo is het verkrijgbaar in heel veel smaken. Daarnaast kun je ook tabaksvrije snus en nicotinevrije snus kopen.


Snus heeft verschillende sterktes, van zwakke npods tot ultra sterke snus. Sterkte betekent simpel gezegd, “hoeveel nicotine zit er in dit product?” Deze vele opties dragen ook bij aan de populariteit van snus.